Als je rijbewijs is ingevorderd, moet de officier van justitie binnen 10 dagen beslissen of je jouw rijbewijs terugkrijgt of niet. Als de officier van justitie beslist dat je jouw rijbewijs niet terugkrijgt, ontvang je een brief waarin staat tot welke datum je rijbewijs ingehouden blijft.
Het is verstandig om zo snel mogelijk na de invordering van je rijbewijs bijstand van een strafrechtadvocaat te zoeken. Samen bespreken we, op basis van jouw persoonlijke situatie, welke strategie het beste is.
Soms is het wijzer om even af te wachten, terwijl in andere gevallen we een verzoek bij de officier van justitie indienen voor teruggave van je rijbewijs. Vaak dient er een klaagschrift bij de rechtbank ingediend te worden. Na een gesprek met een strafrechtadvocaat gespecialiseerd in verkeerszaken, rijbewijszaken en alcoholzaken, heb je snel duidelijkheid over de beste strategie in jouw situatie.
Hier hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden alvast voor je op een rijtje gezet:
Ons advies is om direct contact met ons op te nemen. Wij kunnen aan de hand van o.a. jouw persoonlijke omstandigheden met je bespreken wat in jouw situatie de beste strategie is om je rijbewijs terug te krijgen.
Binnen 10 dagen nadat je rijbewijs is ingevorderd, stuurt de politie je rijbewijs en het proces-verbaal naar de officier van justitie. De officier van justitie beslist of je je rijbewijs terugkrijgt of niet. Óf je krijgt je rijbewijs terug óf je krijgt een brief van de officier van justitie waaruit blijkt tot welke datum je rijbewijs wordt ingehouden. Als je geen brief ontvangt, dan bespreken we ook met je wat de strategie wordt.
Afhankelijk van de omstandigheden in jouw specifieke geval bespreken we met elkaar wat in jouw geval de beste strategie is om je rijbewijs weer terug te krijgen.
Als de officier van justitie beslist tot teruggave van het rijbewijs, wordt het rijbewijs (voorlopig) aan je teruggegeven. In de brief waar je rijbewijs is bijgesloten, staat ook vermeld dat de officier van justitie zich het recht voorbehoudt om te zijner tijd op de terechtzitting een (on)voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid te eisen. Dit bekent dat je je rijbewijs voorlopig terugkrijgt en de strafzaak nog niet is afgewikkeld. Een oproep voor een zitting waarop je strafzaak wordt behandeld volgt op een later moment.
Dit betekent dat de officier van justitie je een voorstel wilt doen om je strafzaak buiten de rechter om af te doen. Op zo’n zitting is het aan jou als verdachte of je akkoord gaat met het voorstel van de officier van justitie. Ons advies is in ieder geval niet zonder advocaat naar een OM-(hoor)zitting te gaan. Een advocaat kan je voorafgaand aan de zitting adviseren over het al dan niet accepteren van het voorstel. Ook tijdens de zitting kan de advocaat reageren op het voorstel en je als advocaat bijstaan.
Nee, de officier van justitie kan geen voorwaardelijke rijontzegging opleggen.
Dit betekent dat de officier van justitie heeft besloten dat de rechter over jouw strafzaak gaat beslissen. Uit de dagvaarding blijkt waar en wanneer jouw strafzaak door de rechter wordt behandeld. Wij kunnen namens jou het dossier opvragen en deze zitting met jou voorbereiden en op de zitting ook de verdediging voor je voeren.
Ja, de rechter kan je ook een deels of geheel voorwaardelijke rijontzegging opleggen. Wij weten met welke argumenten wij een verzoek tot voorwaardelijke rij-ontzegging kunnen onderbouwen.
De strafrechtelijke procedure staat los van een procedure bij het CBR. Het CBR beoordeelt kort gezegd of je geschikt bent om aan het verkeer deel te nemen.
Is jouw rijbewijs ingevorderd en heb je advies of bijstand nodig? Wij staan klaar om je te helpen! Neem nu contact op voor een vrijblijvend gesprek.
Wil je meer weten over dit onderwerp? We helpen je graag
1. Wat gebeurt er op een OM-zitting? Een OM-zitting is een zitting bij het Openbaar Ministerie. O...
Ik ben vandaag op het politiebureau voor het verhoor van een dove cliënt. De ingescha...
Doe je wel eens een grote zaak? Een vraag die mij regelmatig wordt gesteld Wat is ee...