Wetten en regels creëren rechtszekerheid en een eerlijk speelveld. Maar wat gebeurt er als deze regels veranderen? Het ondernemingsrecht staat op het punt de welbekende VOF en maatschap te verliezen. Wat betekent dit voor de ruim 237.000 bestaande personenvennootschappen? Deze blog zal op deze vragen antwoord geven.
Een personenvennootschap ontstaat uit een overeenkomst waarin een samenwerkingsverband is opgenomen tussen de oprichters (vennoten). Bij een rechtspersoon (denk aan een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap) is in beginsel enkel de vennootschap in haar vermogen aansprakelijk. Bij personenvennootschappen (zoals VOF’s, maatschappen en CV’s) zijn de vennoten in hun privévermogen aansprakelijk.
Het grootste verschil tussen de VOF en de maatschap is het doel: een maatschap is bedoeld voor beroepsuitoefening (zoals advocatuur of zorg), terwijl een VOF gericht is op bedrijfsmatige activiteiten (zoals een bakkerij of schildersbedrijf). In een maatschap is elke maat aansprakelijk voor gelijke delen van de schade, terwijl in de VOF elke vennoot hoofdelijk aansprakelijk is voor de gehele schade. Naast deze twee verschillen hebben de VOF en maatschap veel met elkaar gemeen.
Naast de wetten in het Wetboek van Koophandel, Burgerlijk Wetboek en het Burgerlijk Wetboek 7A in het bijzonder, is er veel rechtspraak die de regels rond personenvennootschappen heeft vormgegeven. Deze (voor het grootste deel) niet-gecodeerde regels zijn essentieel voor het functioneren van personenvennootschappen vandaag de dag.
Het concept heeft al veel veranderingen ondergaan door kritiek vanuit verschillende belanghebbenden. De VOF en de maatschap zullen verdwijnen. In hun plaats zullen de ‘open personenvennootschap’ en ‘stille personenvennootschap’ komen. De CV zal blijven bestaan, maar zal ook enkele veranderingen ondergaan.
Het conceptvoorstel kent twee nieuwe personenvennootschappen, de stille en de open personenvennootschap. De open vennootschap is vooral bedoeld voor het deelnemen aan het handelsverkeer onder een gemeenschappelijke naam, het houden van een eigen vermogen van de personenvennootschap en het kopen van goederen op naam van de personenvennootschap. De open vennootschap zal om deze reden rechtspersoonlijkheid bezitten. Echter, zullen de vennoten enkel bescherming van hun privévermogen genieten wanneer dit bij de inschrijving in het handelsregister of in de vennootschapsovereenkomst is bedongen. De stille personenvennootschap is vooral bedoeld voor samenwerkingsverbanden die niet naar buiten treden onder een gemeenschappelijke naam en enkel samenwerken om bepaalde voordelen te behalen, zoals het delen van een bedrijfspand of administratiekosten. Hiervoor geldt dus nog steeds hoofdelijke aansprakelijkheid, tenzij zij handelen op volmacht van alle vennoten.
Naast hetgeen in de alinea hierboven is besproken bevat het voorstel onder andere:
Een nieuwe toe en uittredingregeling: toe- en uitreding zal mogelijk zijn zonder dat dit meteen ontbinding van de hele vennootschap meebrengt. Ook verandert de aansprakelijkheid op dit gebied. Een toetredende vennoot zal aansprakelijk zijn voor alle op dat moment opeisbare vorderingen. Bij uittreding kan je nog 5 jaar aansprakelijk worden gesteld, daarna niet meer.
Een paar nieuwe regels omtrent de CV: waaronder het nuanceren van het beheersverbod.
Een nieuwe omzetregeling voor het omzetten van rechtsvormen zoals bijvoorbeeld een BV naar open personenvennootschap of andersom.
Een regeling omtrent de overgang na de inwerkingtreding van het wetsvoorstel.
Voor bijvoorbeeld sectoren zoals de gezondheidszorg, waar maatschappen vaak worden gebruikt door zorgprofessionals, betekent deze overgang naar nieuwe rechtsvormen zoals de ‘stille’ en ‘open’ personenvennootschap dat zij hun aansprakelijkheid en samenwerkingsstructuren moeten herzien. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor hun praktijkvoering en juridische positie.
Verder is het toegestaan onder de naam VOF te blijven handelen. U hoeft dit, ook in verband met hoge kosten voor sommige ondernemers, niet aan te passen.
Momenteel nog niks, alhoewel deze modernisering erg serieus wordt genomen staat nog niet vast of het zal leiden tot een daadwerkelijk wetsvoorstel, waarna deze ook nog door de Eerste Kamer en Tweede Kamer heen moet. Ik ben echter van mening dat er, ook gezien de vele niet-gecodeerde rechtspraak, een nieuw wetsvoorstel omtrent de modernisering van personenvennootschappen zal komen.
Het is verstandig om voor te blijven op ontwikkelingen in het recht en mee te gaan in verandering. Heeft u vragen over het concept wetsvoorstel modernisering van de personenvennootschappen? Of een andere vraag aangaande de VOF, maatschap of CV? De specialisten van EBH Legal staan klaar om u te helpen en bij te staan. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via info@ebhlegal.nl of bel naar +31 (0) 174 351 351 (Westland) of +31 (0) 15 200 1000 (Delft).
De inhoud van deze blog is algemeen van aard en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag
Inleiding Conflicten tussen aandeelhouders zijn niet hetzelfde als andere geschillen. Je zit beid...
Inleiding Wetten en regels creëren rechtszekerheid en een eerlijk speelveld. Maar...