EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Strafrecht

Verklaring Omtrent het Gedrag

Verklaring Omtrent het Gedrag

Werkgevers en stagebedrijven willen vaak graag weten of jij als potentiële werknemer of stagiair in het verleden iets hebt gedaan wat het werk of de stage in de weg zou kunnen staan. Zij zullen dan ook vaak om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. Als iemand een VOG aanvraagt, doet Justis - de screeningsautoriteit - kort gezegd onderzoek naar jouw justitiële verleden. Als je geen strafbare feiten hebt gepleegd, krijg je een VOG.

Een positief afgeronde Halt-straf in het verleden is niet zonder meer een beletsel voor het krijgen van een VOG voor een baan of opleiding. Er zijn alleen wel opleidingen, stages en banen waarvoor de politie een screening moet doen (denk bijvoorbeeld aan een opleiding voor beveiliger of een stage/baan bij politie of marechaussee). Bij een screening mag de korpschef de Halt-straf meewegen in zijn beslissing, gelet op de aard van het strafbare feit, de omstandigheden waaronder het feit is gepleegd, de kans op recidive en recente persoonlijke ontwikkelingen. Zolang de overtreding waarvoor de Halt-straf is gegeven niet als een “tamelijk ernstige aantasting van de rechtsorde” kan worden beschouwd, zal een Halt-straf niet snel leiden tot het weigeren van een VOG. Als een opleiding op de website of in de brochure vermeldt dat een jongere niet wordt toegelaten als hij/zij een Halt-straf heeft gehad, dan is dit onjuist. De korpschef moet namelijk altijd een afweging maken en in het ene geval zal die afweging leiden tot een weigering van VOG en in het andere geval niet.

Bij het aanvragen van een VOG geldt in beginsel een terugkijktermijn van 4 jaar. Op deze termijn bestaan de nodige uitzonderingen. Zo geldt er voor zedenzaken een onbeperkte terugkijktermijn en geldt voor jongeren onder de 23 jaar een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als het gaat om een zedendelict of een ernstig geweldsdelict waarop volgens de wet meer dan 6 jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd.

Ook wordt er in verschillende branches afgeweken van de terugkijktermijn van 4 jaar. Zo geldt bijvoorbeeld in de taxibranche en in de beveiliging burgerluchtvaart een terugkijktermijn van 5 jaar, en voor inschrijving als advocaat - om maar een voorbeeld te noemen - een terugkijktermijn van 10 jaar en geldt voor een lidmaatschap van een schietvereniging een terugkijktermijn van 8 jaar.

Als je geen strafblad hebt, krijg je dus een VOG. Als je wel een strafblad hebt, dan wordt onder meer aan de hand van je leeftijd, het soort werk dat je wilt gaan doen, de feiten waarvoor je bent veroordeeld en de ernst van deze gepleegde feiten en of je vaker met justitie in aanraking bent gekomen, beoordeeld of in jouw geval de VOG wordt verleend of niet.

Wil je checken wat jouw kansen zijn op een VOG? Doe dan de check op www.watdevog.nl

Als je geen VOG krijgt, kun je bezwaar maken. Wij staan je bij een dergelijke procedure graag met raad en daad bij.

De inhoud van deze blog is algemeen van aard en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Kom jij niet in aanmerking voor een VOG? Neem dan gerust contact met ons op.

Gepubliceerd op 5 Sep '17
Strafrecht Gewapende overvaller gaat in gesprek met slachtoffer Door mr. N. Stolk

  Op het politiebureau zit een jongen van 20 jaar tegenover mij. Zijn haar hangt in lange lo...

Strafrecht DNA bezwaar en de 10 meest gestelde vragen Door mr. N. Stolk

1. Ik heb een bevel tot afname van celmateriaal voor DNA-onderzoek ontvangen. Ben ik verplicht om DN...

Strafrecht Hoe kun je iemand bijstaan als je weet dat hij het heeft gedaan? Door mr. N. Stolk

  Dit blijft toch wel de meest gestelde vraag aan mij. Vaak zeg ik dan:  “Stel...

Neem contact op