Op 1 juli 2022 zal de Wet pensioenverdeling bij scheiding 2022 (Wps 2022) in werking treden. In deze blog leg ik uit welke gevolgen dat zal hebben voor de wijze waarop het pensioen wordt verdeeld bij scheiding.
Op dit moment hebben ex-partners op basis van de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps) recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Hierover kunnen partijen afwijkende afspraken maken. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om het ouderdomspensioen (onvoorwaardelijk) te splitsen. Deze afspraken dienen zij zelf binnen twee jaar na de scheiding door te geven aan de pensioenuitvoerder. Wanneer dit (bedoeld of onbedoeld) niet is gebeurd, moet de partner die aanspraak wenst te maken (de verdelingsgerechtigde) op pensioenverdeling het pensioen zelf claimen bij de ex-partner (verdelingsplichtige). Hierdoor blijft de verdelingsgerechtigde na de scheiding afhankelijk van de verdelingsplichtige voor de uitbetaling, de hoogte en de ingangsdatum van het pensioen. Dit is vaak geen prettige situatie.
Voor scheidingen die worden ingeschreven vanaf 1 juli 2022 wordt pensioenconversie de standaard, wat betekent dat iedere ex-partner een eigen aanspraak op ouderdomspensioen heeft. De verdelingsgerechtigde is dus niet meer afhankelijk van de verdelingsplichtige. Daarnaast behoudt de verdelingsgerechtigde de ouderdomspensioenaanspraak indien de verdelingsplichtige overlijdt.
Ook wordt de regeling over het bijzonder partnerpensioen gewijzigd. Dit wordt ook wel het nabestaandenpensioen genoemd. Nu wordt dit nog berekend over de huwelijkse én voorhuwelijkse periode, maar vanaf 1 juli 2022 slechts over de huwelijkse periode.
Dit wordt nu dus de nieuwe standaard. Het blijft nog wel mogelijk om afwijkende afspraken te maken en deze op te nemen in het echtscheidingsconvenant. Ex-partners kunnen bijvoorbeeld in het geheel afzien van pensioenverdeling of een afwijkende verdeling afspreken. Afwijkende afspraken dienen binnen zes maanden doorgegeven te worden aan de pensioenuitvoerder.
Meer weten over dit onderwerp? Neem gerust even contact op met een van de familierechtadvocaten en mediators van EBH Legal. Zij staan u graag te woord!
Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag
Op 1 juli 2022 zal de Wet pensioenverdeling bij scheiding 2022 (Wps 2022) in werking trede...
U wilt uw kind laten vaccineren tegen corona, maar uw (ex-)partner weigert toestemming te geven. Wat...
Binnenkort zal een nieuwe wet in werking treden die regelt dat ongehuwde/niet-geregis...