EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Scheiden zonder advocaat, kan dat?

Scheiden zonder advocaat, kan dat?

 

Jazeker, dat kan. Als u niet getrouwd bent of als u een geregistreerd partnerschap heeft zonder kinderen, dan kunt u scheiden zonder advocaat.

Einde samenleving

Samenwoners, met of zonder contract, kunnen scheiden zonder tussenkomst van de rechter, ook als zij samen kinderen hebben. Zij zijn op grond van de wet wel verplicht om een ouderschapsplan op te stellen voor hun kinderen, maar als zij dat niet doen is er geen sanctie. Als u als samenwoners uit elkaar gaat en een conflict heeft over bijvoorbeeld de regeling voor de kinderen en/of de financiële afwikkeling, dan moet daar overigens soms wel de rechter aan te pas komen als u daar samen niet uit komt. En dan heeft u in de meeste gevallen wel een advocaat nodig.

Regelmatig wordt door samenwoners wel een advocaat ingeschakeld om hen te begeleiden bij het maken van afspraken over hun kinderen en/of de financiële afwikkeling. Dit is ook aan te raden, omdat anders het risico groot is dat afspraken worden gemaakt die later niet juist blijken te zijn, omdat de ex-partners niet voldoende op de hoogte waren van de precieze rechten en plichten over en weer.

Geregistreerd partners zonder kinderen

Geregistreerd partners zonder kinderen kunnen een gezamenlijke overeenkomst op laten stellen door een notaris of een advocaat waarin zij afspreken dat het partnerschap ontbonden wordt en welke gevolgen dat heeft. De ontbinding van het partnerschap kan vervolgens met een verklaring van de betreffende notaris of advocaat die de overeenkomst heeft opgesteld ingeschreven worden in de registers van de burgerlijke stand, zodat het partnerschap daarna ontbonden is. De rechter hoeft hier dus geen uitspraak over te doen. Let wel: als u en uw partner het niet eens zijn over de ontbinding van het partnerschap of de gevolgen daarvan dan moet de rechter wel uitspraak doen en heeft u wel een advocaat nodig.

Getrouwd of een geregistreerd partnerschap met kinderen

Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft waaruit (op het moment van scheiden nog minderjarige) kinderen zijn geboren, dan moet u de rechter vragen de echtscheiding of de ontbinding van het partnerschap uit te spreken. Uw verzoek moet via een advocaat worden gedaan, omdat de wet bepaalt dat een advocaat de echtscheiding of de ontbinding van het partnerschap namens u aan de rechter moet verzoeken. U moet dan ook een ouderschapsplan opstellen. Als u geen ouderschapsplan voor uw kinderen aan de rechter laat zien, dan mag de rechter uw verzoek niet in behandeling nemen, tenzij u aannemelijk maakt dat het niet mogelijk is om met de andere ouder tot een ouderschapsplan te komen. Dit verzoek kan gezamenlijk met uw echtgenoot worden gedaan, als u het eens bent, of eenzijdig als u het niet eens bent.

Internetscheiding?

Er zijn advocaten die op internet de mogelijkheid bieden om uw echtscheiding of ontbinding van uw geregistreerd partnerschap met kinderen voor een vrij minimaal bedrag (rond de 700 euro all inclusive) te regelen. In feite is dit een echtscheiding zonder advocaat, omdat u dan zelf uw echtscheidingsconvenant moet opstellen en zelf uw kinder- en eventueel partneralimentatie moet berekenen. De advocaat adviseert of begeleidt u niet met betrekking tot de gevolgen van uw scheiding, maar dient alleen het verzoek namens u en uw partner in bij de rechtbank. Niet voor niets is het op die manier voeren van een echtscheidingsprocedure in strijd met de voor advocaten geldende gedragsregels. Een advocaat moet u immers van de benodigde informatie voorzien om tot een juiste beslissing te komen over de afwikkeling van uw scheiding. Als u niet of niet voldoende wordt geïnformeerd, dan is de kans heel groot dat u op enig moment na uw scheiding tot de ontdekking komt dat u niet de juiste afspraken heeft gemaakt. U zal dan alsnog een advocaat moeten inschakelen om wat fout is gegaan recht te zetten en dat is veel kostbaarder dan meteen een gespecialiseerde advocaat inschakelen. Je kunt immers maar 1 keer goed scheiden.

Wilt u meer informatie over scheiden of andere familierechtelijke kwesties of wilt u een vrijblijvende afspraak met een van de familierechtspecialisten van EBH Legal, neemt u dan gerust contact op.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Wilt u meer weten over scheiden of andere familierechtelijke kwesties ? We helpen u graag

Gepubliceerd op 15 Oct '19
Familierecht Twee nationaliteiten op een kussen…. Door mr. M.M. van Wijk

Steeds meer relaties hebben een internationaal karakter, omdat de partners verschillende nationalite...

Familierecht Ik ga scheiden, wat nu? Door mr. M.M. van Wijk

Als u de beslissing heeft genomen om te gaan scheiden, of uw partner heeft die beslissing genomen, k...

Familierecht Kinderalimentatie: hoe zit het ook alweer? Door mr. M.M. van Wijk

Iedereen kent de term kinderalimentatie, maar wat is het nou eigenlijk precies? En waarom wordt de l...

Neem contact op