EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Mediation als u gaat scheiden: samen naar een mediator of allebei een eigen advocaat?

Mediation als u gaat scheiden: samen naar een mediator of allebei een eigen advocaat?

De beslissing om te scheiden is moeilijk, doet pijn en gaat meestal gepaard met heftige emoties. De periode rondom een scheiding wordt vaak als een emotionele achtbaan ervaren, ongeacht wie het besluit om te scheiden heeft genomen. Er komt een einde aan een levensfase, er wordt afscheid genomen van elkaar als partner en dat brengt een rouwproces met zich mee. Een scheiding is ook moeilijk omdat er veel onzekerheid bestaat over de toekomst: hoe vaak zie ik mijn kinderen straks nog, waar zal ik straks wonen, heb ik genoeg geld om alle vaste lasten te kunnen betalen? Het is van belang om u goed te laten begeleiden bij het afwikkelen van de scheiding. Dat kan op verschillende manieren.

Eerst mediation?

U kunt er allereerst voor kiezen om samen naar een mediator te gaan. De mediator begeleidt de partners vanuit een onpartijdige positie. In het kader van mediation wordt passende aandacht besteed aan emotionele en relationele aspecten en het verbeteren van de communicatie. De mediator voorziet de partners van juridische informatie over hun scheiding en de gevolgen daarvan en begeleidt hen bij het maken van afspraken daarover. Ook is de mediator behulpzaam bij het vinden van oplossingen die in uw situatie passen en zal de afspraken vastleggen in een overeenkomst en het traject bij de rechtbank afwikkelen. Er wordt naar gestreefd om een mediation binnen drie maanden af te ronden.

Toch maar een echtscheidingsadvocaat?

Soms lukt het om welke reden dan ook niet om de scheiding via mediation te regelen of wil een van beide partners daar niet aan meewerken. In dat geval kiezen beide partners een eigen echtscheidingsadvocaat en worden de geschilpunten aan de rechter voorgelegd. Door een van beide partners wordt een verzoekschrift ingediend, de andere partner kan vervolgens verweer voeren en zelfstandige verzoeken indienen en na verloop van tijd zal de rechter tijdens een zitting alle geschilpunten met de partners en hun advocaten bespreken. Uiteindelijk neemt de rechter een beslissing. De doorlooptijd van een dergelijke procedure bedraagt gemiddeld tussen de zes en twaalf maanden. Als er op korte termijn duidelijkheid moet komen, is het mogelijk om in het kader van voorlopige voorzieningen aan de rechter te vragen een tijdelijke beslissing te nemen over bijvoorbeeld een zorgregeling, alimentatie of wie er voorlopig in het huis mag blijven wonen. Deze uitspraak geldt dan voor de duur van de echtscheidingsprocedure.

Gelukkig niet altijd een vechtscheiding

Het feit dat mediation niet lukt, heeft gelukkig niet altijd automatisch een vechtscheiding tot gevolg. Ook als de partners besluiten om ieder een eigen advocaat in te schakelen, is het mogelijk om de gevolgen van de echtscheiding in onderling overleg met elkaar te regelen. Door middel van telefonische contacten of correspondentie tussen beide advocaten kan overeenstemming worden bereikt. Ook komt het vaak voor dat de partners en de beide advocaten met elkaar aan tafel gaan – dit wordt een viergesprek genoemd – en dat dan alsnog afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld de kinderen, alimentatie, verdeling van bezittingen en schulden en afwikkeling van huwelijkse voorwaarden.

Welke manier van scheiden past het beste bij u?

Welke manier van scheiden u ook kiest, het is van belang om u door een deskundige advocaat of mediator bij te laten staan. U bent bij ons op kantoor altijd van harte welkom voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

Deze blog is informatief van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een mediator of een echtscheidingsadvocaat? We helpen u graag.

Gepubliceerd op 8 Mar '18
Familierecht Onderhoudsplicht kinderen, wanneer eindigt deze? Door mr. P. Vellekoop

In mijn dagelijkse praktijk krijg ik regelmatig de vraag tot welke leeftijd een bijdrage voor de kin...

Familierecht (Te) lage kinderalimentatie afgesproken? Door mr. P. Vellekoop

  Als ouders van minderjarige kinderen besluiten uit elkaar te gaan, kunnen zij de gevolgen...

Familierecht Echtscheiding of scheiding van tafel en bed? Door mr. P. Vellekoop

Wat is het verschil tussen een echtscheiding en een scheiding van tafel en bed? Dat is een vraag die...

Neem contact op