Sinds 1 maart 2016 heeft u als verdachte het recht op bijstand van een advocaat tijdens het politieverhoor.
De afgelopen maanden heb ik verschillende cliënten tijdens hun verhoren aan het politiebureau Westland en aan andere politiebureaus in de regio bijgestaan en ben ik tot de conclusie gekomen dat de bijstand van een advocaat gespecialiseerd in strafrecht voorafgaand en tijdens het politieverhoor het verschil maken tussen een vrijspraak/sepot en een veroordeling.
Op het moment dat iemand als verdachte door de politie wordt verhoord, betekent dit dat de politie deze persoon ervan verdenkt dat hij/zij een strafbaar feit heeft gepleegd. De recherche bereidt vragen voor die aan de verdachte gesteld worden, vaak om hem erin te laten lopen. Als strafrechtadvocaat kan ik meestal wel een inschatting maken van deze vragen en kan ik deze vragen voorafgaand aan het verhoor met cliënt bespreken en een strategie bepalen.
De afgelopen maanden ben ik bij tientallen verhoren aanwezig geweest en heb ik in de praktijk kunnen ervaren welke voordelen het voor de verdachte heeft als zijn advocaat bij het verhoor aanwezig is. Zo is het mogelijk een time-out te vragen voor een overleg. Van die optie heb ik een aantal keer gebruik gemaakt. Als advocaat herken je de vragen die gesteld worden en herken je een structuur in de vraagopbouw en kun je redelijk inschatten in welke richting de vragen gaan. Als ik vermoed dat deze richting mij, maar cliënt niet duidelijk is, dan vraag ik een time-out om onder vier ogen cliënt hiervan bewust te maken en na overleg wel of niet verder te verklaren.
Heeft u bijstand van een advocaat bij een politieverhoor nodig? Laat gerust een bericht voor ons achter.
Ik hoor de verbalisanten vaak zeggen dat zij aan waarheidsvinding doen. Meer dan eens krijg ik de indruk dat er vooral belastende omstandigheden aan cliënt worden voorgehouden en dat deze dusdanig worden uitgelegd zodat ze passen in een scenario waarin cliënt schuldig is. Vaak kunnen omstandigheden ook passen in een scenario waarin cliënt onschuldig is en bewijzen die omstandigheden helemaal niets. Als advocaat kun je tijdens het verhoor de vragen stellen die ontlastende omstandigheden aan het licht brengen.
Tijdens het verhoor schrijf ik op welke vragen er worden gesteld en wat cliënt verklaart. Nadat cliënt zijn verklaring heeft gelezen, lees ik de verklaring door en het is meer dan eens gebeurd dat wat de verbalisant heeft getypt niet overeenkomt met wat cliënt heeft verklaard. Soms gebruiken de rechercheurs eigen taal, en schrijven ze woorden op die de verdachte niet heeft gezegd. Aan de hand van mijn aantekeningen op mijn blocnote kan ik het laten zien als cliënt iets anders heeft gezegd dan wat de verbalisant heeft getypt. Ik heb nog niet meegemaakt dat de tekst dan niet werd aangepast.
Mijn advies aan iedere verdachte: Heb altijd overleg met een strafrechtadvocaat voordat u als verdachte een verklaring aflegt en weet dat u het recht heeft om u tijdens het politieverhoor te laten bijstaan door een advocaat.
Tijdens een zitting heeft de verdachte het recht om als laatste te spreken; de verdachte heeft op zi...
Aangehouden door politie Een cliënt is vannacht door de politie van zijn bed geli...
Als strafrechtadvocaat heb ik er een aantal jaar geleden voor gekozen om naast meerderjarige verdach...