EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Strafrecht

Strafbeschikking ontvangen, wat nu?

Strafbeschikking ontvangen, wat nu?

 

Wat is een strafbeschikking en wat zijn de gevolgen?

Wanneer u verdacht wordt van een strafbaar feit kan het Openbaar Ministerie voor veel voorkomende feiten zelf een straf opleggen door een strafbeschikking aan u op te leggen. Door het uitreiken van een strafbeschikking kunnen verschillende straffen worden opgelegd, zoals een geldboete, een taakstraf, een schadevergoeding en een ontzegging van de rijbevoegdheid. Gevangenisstraffen kunnen niet worden opgelegd bij een strafbeschikking.

In de praktijk zien wij vaak dat mensen een strafbeschikking accepteren om er maar snel vanaf te zijn. Het accepteren van een strafbeschikking kan echter grote gevolgen hebben. Als u akkoord gaat met een strafbeschikking betekent dit namelijk dat uw schuld vaststaat en kunt u een aantekening krijgen op uw justitiële documentatie (strafblad). Een aantekening op uw strafblad kan voor problemen zorgen wanneer u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wil aanvragen.

Kan ik bezwaar maken tegen een strafbeschikking?

Voordat u een strafbeschikking accepteert is het belangrijk om te weten dat u altijd bezwaar kunt maken tegen de strafbeschikking door verzet in te stellen bij het Openbaar Ministerie. In het verzet geeft u aan waarom u het niet eens bent met de strafbeschikking. Als u het niet eens bent met de strafbeschikking heeft u 14 dagen de tijd om in verzet te gaan. De termijn van 14 dagen vangt aan vanaf het moment dat u op de hoogte bent geraakt van de strafbeschikking.

Wat gebeurt er nadat er verzet is ingesteld?

Nadat het verzet is ingesteld kan de officier van justitie verschillende beslissingen nemen.

De officier van justitie kan ten eerste beslissen dat het verzet ongegrond is. In dat geval zal de officier van justitie de zaak voorleggen aan de rechter. Als uw zaak wordt voorgelegd aan de rechter ontvangt u daarvoor een oproep voor de behandeling van de zaak bij de rechtbank. De rechter beoordeelt uw zaak dan opnieuw en doet vervolgens uitspraak.

De officier van justitie kan ook beslissen om de strafbeschikking in te trekken (te seponeren). Als de officier van justitie beslist om de zaak te seponeren betekent dit dat de zaak geen vervolg krijgt en de strafvervolging daarmee is beëindigd.

De officier van justitie kan de strafbeschikking ook wijzigen. In dat geval krijgt u een aangepaste strafbeschikking opgestuurd. Als u akkoord bent met de gewijzigde strafbeschikking kunt u deze accepteren door het opgelegde bedrag in de strafbeschikking te betalen. Als u het niet eens bent met de gewijzigde strafbeschikking,  dan betaalt u niet. Het eerder ingediende verzet blijft dan van kracht en de zaak zal dan worden voorgelegd aan de rechter.

LET OP!

Als u het niet eens bent met de strafbeschikking dan is het belangrijk dat u niet de boete betaalt die staat opgenomen in de strafbeschikking. Betaalt u deze boete wel, dan betekent dit dat u akkoord gaat met de strafbeschikking en staat uw schuld vast en krijgt u een aantekening op uw strafblad. Verzet instellen is dan niet meer mogelijk.

Ons advies is om niet zomaar een strafbeschikking te accepteren maar contact op te nemen met een advocaat gespecialiseerd in het strafrecht die u kan adviseren over het eventueel instellen van verzet.  Als advocaat kunnen wij het dossier voor u opvragen en bestuderen en aan de hand daarvan het verzet voor u opstellen en indienen bij het Openbaar Ministerie.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag

Gepubliceerd op 8 Nov '24
Strafrecht Strafbeschikking ontvangen, wat nu? Door mr. C.D.K. Hansen

  Wat is een strafbeschikking en wat zijn de gevolgen? Wanneer u verdacht wordt van een...

Strafrecht De omstreden Mr. Big-methode in het strafrecht Door mr. C.D.K. Hansen

  In februari heeft het Gerechtshof in Den Haag Wim S. vrijgesproken van de moord op zijn pa...

Strafrecht Omzetting taakstraf en de meest gestelde vragen Door mr. C.D.K. Hansen

  1. Wat betekent het als mijn taakstraf wordt omgezet in vervangende hechtenis? Als je d...

Neem contact op