De bouw is eindelijk afgelopen, de sleutels zijn overhandigd, er kan verhuisd worden.
Geen bouw of verbouw “stress” meer, toch? Helaas beginnen in sommige gevallen de moeilijkheden dan pas.
De oplevering van een bouwwerk is een belangrijk moment, omdat de aansprakelijkheid en het risico op dat éne moment overgaan naar de opdrachtgever, op grond van artikel 7:758 BW.
Bovendien is de aannemer niet meer aansprakelijk voor gebreken die de opdrachtgever op het tijdstip van oplevering redelijkerwijs had moeten ontdekken.
Als er ernstig getwijfeld wordt aan de vraag of een oplevering wel mogelijk is, kan de opdrachtgever deze oplevering weigeren of laten uitstellen. Maar in de wet is ook voorzien in de mogelijkheid van een stilzwijgende aanvaarding van het bouwwerk.
“Indien de aannemer te kennen heeft gegeven dat het werk klaar is om te worden opgeleverd en de opdrachtgever het werk niet binnen een redelijke termijn keurt en al dan niet onder voorbehoud aanvaardt dan wel onder aanwijzing van de gebreken weigert, wordt de opdrachtgever geacht het werk stilzwijgend te hebben aanvaard. Na de aanvaarding wordt het werk als opgeleverd beschouwd.”
Ook het feitelijk in gebruik nemen van een woning of bouwwerk kan leiden tot de aanname dat er al opgeleverd is, met overdracht van alle risico’s en aansprakelijkheden die aan de oplevering verbonden zijn (zie bijvoorbeeld: Raad van Arbitrage 4 maart 2011, No. 30.782).
De wens om snel te verhuizen - zonder formele oplevering - kan dus grote gevolgen hebben voor mogelijke gebreken in die oplevering. Het kan zo zijn dat de aannemer door de stilzwijgende oplevering niet meer aansprakelijk gehouden kan worden voor herstel van bepaalde gebreken, omdat de opdrachtgever die kennelijk al stilzwijgend aanvaard heeft, door het bouwwerk in gebruik te nemen.
Omdat de oplevering dus een belangrijk moment is, als het gaat om overdracht van aansprakelijkheid, is het aan te raden om een proces-verbaal van deze oplevering te laten maken. In het Burgerlijk Wetboek is het opstellen van een proces-verbaal overigens niet als vereiste voor oplevering opgenomen. Ook in de UAV 2012 (Uniforme Administratieve Voorwaarden, een vaak gebruikte set algemene voorwaarden in de bouw) wordt een proces-verbaal niet verplicht gesteld. Als een opdrachtgever oplevering van het werk weigert, zal er uiteraard wel goed onderbouwd aangegeven moeten worden waarop die weigering gebaseerd is. Ook een groot aantal kleinere opleveringsgebreken kan leiden tot een gerechtvaardigde weigering van oplevering.
In andere voorwaardensets (bijvoorbeeld de voorwaarden via de Stichting Bouwgarant) wordt een rapport van tekortkomingen of een opleveringsrapport overigens wel verplicht gesteld, alvorens er opgeleverd kan worden.
Nog meer gevolgen oplevering
Andere (rechts)gevolgen van oplevering zijn:
Sleutelverklaring
Is een bouwwerk niet gereed voor oplevering, maar wil de opdrachtgever het toch in gebruik nemen? In dat geval kan een sleutelverklaring uitkomst bieden. In deze sleutelovereenkomst worden de risico’s van ingebruikname tot aan de formele oplevering geregeld met de aannemer (verzekering, schades, gebreken veroorzaakt door opdrachtgever enzovoorts). De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat veel aannemers hier niet happig op zijn, en hieraan niet zullen willen meewerken.
Loopt u tegen opleveringsperikelen aan, twijfelt u over de wijze of staat van oplevering, dan staan wij u uiteraard graag bij om het opleveringsproces in goede banen te leiden.
Voor meer vragen of informatie over dit onderwerp: mail naar info@ebhlegal.nl.
Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag
Zoals in vorige bijdragen besproken is het sinds de uitspraak van de Hoge Raad in 2017 (EC...
Stel: u gaat een woning kopen nu de economische vooruitzichten beter zijn én omdat de woningm...
Landjepik werd in het verleden ‘beloond’ met het verkrijgen van de eigendom van de grond...