Wanneer een dierbare komt te overlijden, komt er veel op de schouders van de nabestaanden te liggen. Naast het verwerken van het verlies moeten er veel praktische zaken geregeld worden. Eén van de belangrijkste taken is het afwikkelen van de nalatenschap. Dit is waar de executeur in beeld komt, maar wat is een executeur en wat zijn de verantwoordelijkheden van een executeur? Laten we dat eens nader bekijken.
Een executeur is een persoon die door de overledene is aangewezen om de nalatenschap te beheren en af te wikkelen. Dit kan iemand zijn die de overledene vertrouwde, zoals een familie, vriend of een professionele executeur. De keuze voor een professionele executeur wordt vaak gemaakt om emotionele spanningen binnen de familie te vermijden of wanneer een nalatenschap complex is.
De taken van een executeur zijn divers en kunnen behoorlijk intensief zijn. Kort gezegd zorgt de executeur ervoor dat de nalatenschap klaar wordt gemaakt om te verdelen. Dit betekent onder andere:
Het betalen van begrafeniskosten en andere openstaande schulden;
Het opzeggen van abonnementen en contracten van de overledene;
Het beheren en eventueel verkopen van goederen uit de nalatenschap om schulden te voldoen;
Het doen van aangifte voor de erfbelasting;
Het opstellen van een boedelbeschrijving.
Deze verantwoordelijkheden maken duidelijk dat de rol van een executeur niet slechts een formaliteit is, maar een functie is die zorgvuldigheid, integriteit en vaak ook juridische kennis vereist.
Zolang de executeur zijn taak nog niet heeft afgerond, kunnen de erfgenamen niet zelfstandig over de goederen van de nalatenschap beschikken. Dit is wettelijk zo bepaald om te voorkomen dat erfgenamen goederen kunnen vervreemden voordat de schulden van de nalatenschap zijn voldaan. Mocht de executeur echter weigeren mee te werken, dan kunnen de erfgenamen de kantonrechter om toestemming vragen om alsnog over hun erfdeel te beschikken.
Het is voor erfgenamen vaak prettig als zij op de hoogte gehouden worden van de afwikkeling van de nalatenschap. De wet verplicht de executeur om aan een erfgenaam alle gewenste informatie te verstrekken over de afhandeling van de nalatenschap.
De taak van de executeur eindigt doorgaans zodra alle schulden van de nalatenschap zijn voldaan en de verdeling van de erfenis kan plaatsvinden. Op dat moment moet de executeur rekening en verantwoording afleggen aan de erfgenamen. Het kan echter voorkomen dat een executeur eerder stopt, bijvoorbeeld als hij zelf ontslag aanvraagt of wanneer erfgenamen het vertrouwen in hem verliezen. In dat laatste geval moet er wel sprake zijn van ‘gewichtige redenen’, zoals ernstig tekortschieten in de verplichtingen, misbruik van omstandigheden of verduistering. Een meningsverschil tussen de executeur en een erfgenaam is dus niet voldoende.
Het regelen van een nalatenschap is vaak complex en emotioneel belastend. Een professionele executeur kan zorgen voor een zorgvuldige en objectieve afhandeling, waardoor familieconflicten voorkomen kunnen worden. Heeft u vragen over het benoemen van een executeur of over de afhandeling van een nalatenschap? Neem dan contact met ons op.
Wilt u meer weten of heeft u vragen over deze blog neem dan contact op met EBH Legal Advocaten.
Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Deze blog is geschreven door Adrianne Weppelman, studerend juridisch medewerker van mr. L.E.M. de Vries-Blom.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag
Wanneer een dierbare komt te overlijden, komt er veel op de schouders van de nabestaanden...