EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Arbeidsrecht

Teveel betaald loon tijdens ziekte

Verworven recht en/of terugbetalen?
Teveel betaald loon tijdens ziekte

 

Wat zegt de wet?

In artikel 7:629 BW is geregeld dat de werknemer recht heeft op loondoorbetaling bij ziekte. De werkgever dient minimaal 70% van het loon door te betalen voor zover het loon lager is dan het geldende maximum dagloon en een minimum van het minimumloon in het eerste jaar.

Arbeidsovereenkomst

In veel arbeidsovereenkomsten wordt echter ook een regeling afgesproken. Soms is die regeling gelijk aan de minimale eisen in de wet, maar vaak is er sprake van een gunstiger regeling.

Teveel betaald loon

Ondanks deze regelingen in de arbeidsovereenkomst komt het vaak voor dat de werkgever al dan niet per ongeluk gedurende de ziekte gewoon 100% van het loon doorbetaalt en dus de werknemer eigenlijk teveel loon ontvangt.

De vraag is nu of de werkgever dan bevoegd is om op enig moment toch te stoppen met het doorbetalen van 100% van het loon, en of de werkgever het recht heeft het teveel betaald loon terug te vorderen of te verrekenen.

Kan de werkgever zomaar stoppen?

Dat hangt af van de vraag of dat doorbetalen tot 100% een verworven recht is geworden. Daarvoor is o.a. van belang of er sprake is van een bestendig beleid en de duur van de doorbetaling. Een paar maanden teveel loon betalen leidt nog niet tot een verworven recht, zodat de werkgever bevoegd is de loondoorbetaling terug te brengen naar het niveau zoals dat was afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Indien de werkgever langer dan 6 maanden teveel loon doorbetaalt, dan is eerder sprake van een verworven recht.

Als het loon tijdens korte periodes van ziekte in strijd met de oorspronkelijke afspraken 100% is doorbetaald, betekent dat dus niet dat vaststaat dat de werknemer ook recht heeft op 100% doorbetaling voor langere periodes van ziekte.

Kan de werkgever het teveel betaalde terugvorderen/verrekenen?

In beginsel kan de werkgever het teveel betaalde loon terugvorderen of verrekenen.

De mogelijkheid tot verrekening is echter wel beperkt. De werknemer dient wel minimaal het minimumloon over te houden.

Het terugvorderen van het teveel betaalde loon kan echter in strijd zijn met het goed werkgeverschap. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de werkgever veel te lang heeft gewacht of dat pas doet als de werknemer de arbeidsovereenkomst opzegt.

Conclusie

Er is niet zo snel sprake van een verworven recht als er teveel loon wordt voldaan. Dus stopzetten van het teveel loon betalen kan meestal wel.

Terugvorderen kan ook vaak wel, maar de terugvordering wordt wel beperkt tot de grens van het goed werkgeverschap.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Wil je meer weten over dit onderwerp? We helpen je graag

Gepubliceerd op 6 Mar '25
Hippisch recht Bemiddelaar of (toch) Commissionair Door mr. D.J. Bosboom

Deze titel roept (als het goed is) bij de oplettende lezer direct de vraag op of daar dan verschil i...

Arbeidsrecht Stiekem opnemen van gesprekken tussen werkgevers en werknemers: mag dat eigenlijk zomaar? Door mr. D.J. Bosboom

  Tendens Er is sprake van een duidelijke tendens; steeds meer werknemers nemen stiekem g...

Arbeidsrecht Ontslag met wederzijdse instemming; de 10 meest gestelde vragen Door mr. D.J. Bosboom

 Is een vaststellingsovereenkomst (vso) altijd verplicht? Bij een ontslag met wed...

Neem contact op