EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Ruimtelijk bestuursrecht & Milieurecht

Blogreeks Omgevingswet: Waarom een nieuwe Omgevingswet?

Blogreeks Omgevingswet: Waarom een nieuwe Omgevingswet?

 

Op 1 januari 2024 zal de Omgevingswet in werking treden. Wat gaat er veranderen? Om u goed voor te bereiden, zullen wij op 7 december 2023 een seminar organiseren over deze nieuwe wetgeving. U kunt zich hier inschrijven. In aanloop naar het seminar informeren wij u in diverse blogs over de belangrijkste veranderringen.

Waarom een nieuwe Omgevingswet?

De aanleiding voor een stelselherziening was de wens tot vereenvoudigde en samenhangende regels op het gebied van het omgevingsrecht. Behalve dat het bevorderen tot samenhang een politiek component bevat, bevat het ook een inhoudelijk component. Veel onderdelen van de fysieke leefomgeving hebben invloed op elkaar. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van een weg; hierdoor ontstaan gevolgen voor geluid, lucht en natuur. De aanleg van een weg kan dus niet los worden gezien van de omgeving en de invloed die het daarop heeft. De Omgevingswet beoogt te voorzien in een overkoepelend wettelijk kader, dat een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving stimuleert.

Men wil dus met het stelsel van de Omgevingswet overzichtelijke en samenhangende regels voor een duurzame ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. Ook is het de bedoeling dat het stelsel geschikt is om op tijd uitvoering te geven aan internationaalrechtelijke verplichtingen. Hoofdzakelijk zijn er vier verbeterdoelen: (1) het vergroten van de inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van de omgevingsrecht; (2) het bewerkstelligen van een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving; (3) het vergroten van de bestuurlijke afwegingsruimte door een actieve en flexibele aanpak mogelijk te maken; (4) het versnellen en verbeteren van besluitvorming.

De nieuwe Omgevingswet zou dus in essentie een stap vooruit moeten zijn naar een eenvoudiger, meer samenhangend en duurzamer beheer van onze fysieke leefomgeving, of in ieder geval, dat is het doel. Na de invoering op 1 januari 2024 zal blijken of dit doel met de nieuwe Omgevingswet zal worden behaald. Er zijn veel kritische geluiden, ook omdat het Digitaal Stelsel van de Omgevingswet (dat de uitvoering van de wet ondersteunt) nog niet naar behoren werkt en de invoeringsdatum met rasse schreden nadert.

Een overzicht van alle blogs in de blogreeks Omgevingswet kunt u hier vinden.

Gepubliceerd op 27 Oct '23
mr. B.C. Dekker
Ruimtelijk bestuursrecht & Milieurecht Overheidsaansprakelijkheid bij niet tijdig beslissen Door mr. B.C. Dekker

  Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning speelt tijd vaak een cruciale rol. De termijne...

Ruimtelijk bestuursrecht & Milieurecht Blogreeks Omgevingswet: Vergunningvrij bouwen Door mr. B.C. Dekker

  Op 1 januari 2024 zal de Omgevingswet in werking treden. Wat gaat er veranderen? Om u goed...

Ruimtelijk bestuursrecht & Milieurecht Volledig uitsluiten arbeidsmigranten recreatiewoningen in planregels onevenredig Door mr. B.C. Dekker

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een recente uitspraak (ECLI:NL:RVS:20...

Neem contact op