Uit onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de mensen geen idee heeft van wat er allemaal op je af kan komen bij het overlijden van een familielid. Temeer daar het erfrecht in 2003 ingrijpend is veranderd. Het gaat te ver om uitgebreid de verschillen te behandelen maar ik wil wel graag een paar belangrijke zaken noemen waar iedereen mee te maken heeft of krijgt.
Vroeger was het mogelijk om op een papiertje (een zogenaamd codicil) op te schrijven wat jij wilde dat er na jouw dood zou gebeuren, wie de uitvaart moest regelen en wat er met jouw spullen ging gebeuren (en jouw geld eventueel). Na 2003 is dat niet meer mogelijk en kan dit slechts nog bij testament gebeuren. Ook het benoemen van een executeur kan tegenwoordig alleen nog maar bij testament. Dit betekent, dat als je niets doet de wettelijke regels van toepassing zijn en die kunnen heel anders uitpakken dan jij bij leven had bedacht. Heb je je zaken vóór 2003 op papier staan, dan zijn die overigens nu nog wel van kracht. Het moet dan natuurlijk wel duidelijk zijn dat dit een codicil is van voor 2003.
Ook de wettelijke verdeling van een nalatenschap is ingrijpend veranderd ten gunste van de langstlevende partner. Kinderen hebben nog slechts een vordering op de langstlevende ouder. Tenzij je dit natuurlijk anders regelt en dat dient dan weer bij testament te gebeuren.
Het wettelijk kindsdeel (legitieme) is veranderd en ook ten aanzien van onterving gelden andere regels.
Wat veel mensen niet weten is dat een erfenis op verschillende manieren aanvaard kan worden. Er zijn drie mogelijkheden: Zuiver aanvaarden, dan aanvaard je de erfenis dus met alle lusten en lasten; Beneficiair aanvaarden, dan aanvaard je alleen de lusten en de lasten niet en als laatste kun je de erfenis verwerpen. De keuze om beneficiair te aanvaarden moet door middel van een akte gebeuren die wordt geregistreerd bij de rechtbank. Dit vergt dus wel enige handelingen.
Het is mijn beurt om een blog te schrijven. Als erfrechtadvocaat schrijf ik meestal over l...
Op 19 mei 2020 heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in de zaak over de...
Wist u dat minstens één op de 20 ouderen boven de 65 jaar herhaaldelijk word...