Werknemers hebben recht op doorbetaling van het loon tijdens vakantie alsmede uitbetaling van loon over de openstaande vakantiedagen bij uitdiensttreding.
Dit gegeven is alom bekend bij werkgevers en werknemers. Minder bekend is wat in dit kader nu precies onder ‘loon’ wordt verstaan, met andere woorden: wat is een vakantiedag waard bij uitbetaling?
Op basis van de wet en rechtspraak worden de volgende looncomponenten tot het vakantieloon gerekend:
Uitbetaling van een vakantiedag bevat dus veel meer componenten dan alleen het basisloon. Werkgevers kunnen bij einde dienstverband derhalve niet simpelweg uitgaan van de berekening aantal vakantiedagen x kaal uur/dag loon. In de praktijk gebeurt dit echter vaak wel.
Werkgevers doen er echter goed aan om bovenstaand lijstje in hun achterhoofd te houden. Wordt er geen rekening gehouden met al de hiervoor genoemde componenten bij de uitbetaling van de vakantiedagen dan kan dat de werkgever ook jaren laten nog duur komen te staan. Het niet volledig uitbetalen van de vakantiedagen betreft namelijk een loonvordering, waarvoor een verjaringstermijn van 5 jaar (!) geldt.
Werknemers die menen bij einde dienstverband slechts het kale vakantieloon uitbetaald te hebben gekregen (binnen de verjaringstermijn van 5 jaar) kunnen derhalve nog aankloppen bij de werkgever voor de ‘rest’ en eventueel een loonvorderingsprocedure starten bij de rechtbank. Bij een terechte vordering geldt eventueel ook nog de wettelijke verhoging die kan oplopen tot 50% van het te laat betaalde loon.
Ten slotte geldt een loonvordering niet alleen voor de uit dienst getreden werknemers, maar ook voor werknemers die nog in dienst zijn en om welke reden dan ook hun vakantiedagen op een bepaald moment uitgekeerd hebben gekregen.
Meent u nog een loonvordering te hebben op uw (ex)werkgever? U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met mij of mijn collega arbeidsrecht advocaat Dick Bosboom. Bent u werkgever en heeft u een vraag over dit onderwerp? Ook dan staan wij u graag te woord!
Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag
Voor een zieke werknemer geldt het zogenoemde ‘opzegverbod’ voor de werkgever. De werkge...
Om als werkgever een werknemer (rechtsgeldig) te kunnen ontslaan op staande voet dient sprake te zij...
De aanzegverplichting Sinds 1 januari 2015 zijn werkgevers verplicht werknemers met een contract...