EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Mogen kinderen van 12 jaar en ouder zelf kiezen bij welke ouder zij na een scheiding gaan wonen?

Mogen kinderen van 12 jaar en ouder zelf kiezen bij welke ouder zij na een scheiding gaan wonen?

Vaak bestaat bij mijn klanten het idee dat kinderen van 12 jaar en ouder zelf mogen kiezen bij welke ouder zij gaan wonen en hoe vaak zij bij de andere ouder verblijven. Maar is dat wel zo? Het antwoord is nee.

In de wet is bepaald dat de rechter in zaken waarin minderjarige kinderen zijn betrokken – zoals bijvoorbeeld een echtscheiding of een zaak over een zorgregeling –kinderen van 12 jaar en ouder in de gelegenheid moet stellen om hun mening kenbaar te maken. Bij kinderen jonger dan 12 jaar mag de rechter dat, maar hij is daartoe niet verplicht. In alimentatiezaken ligt de grens overigens op de leeftijd van 16 jaar: een kind van 16 jaar of ouder moet de gelegenheid krijgen om zijn mening kenbaar te maken, bij kinderen jonger dan 16 jaar mag de rechter die gelegenheid geven.

Het is dus niet zo dat als een kind op bijvoorbeeld 13-jarige leeftijd aangeeft dat hij bij de andere ouder wil gaan wonen, dat ook zo moet gebeuren. De ouders zullen uiteraard serieus moeten luisteren naar de wensen van het kind, maar zij nemen uiteindelijk de beslissing. En als zij het daarover oneens zijn, kunnen de ouders ervoor kiezen om het geschil aan de rechter voor te leggen, onder andere in het kader van de geschillenregeling van artikel 1:253a BW. Voor meer info hierover, zie mijn eerdere blog over deze geschillenregeling: https://www.ebhlegal.nl/blog/geschillen-over-de-uitoefening-van-het-ouderlijk-gezag

Kindgesprek

In een lopende procedure ontvangt een kind van 12 jaar of ouder een uitnodiging voor een kindgesprek. Dit is een gesprek van ongeveer 10 minuten. Meestal vindt zo’n gesprek plaats kort voordat de ouders naar de rechtbank moeten voor de mondelinge behandeling in hun zaak. Het gesprek tussen de rechter en het kind is vrij informeel: meestal heeft de rechter nog geen toga aan en vindt het gesprek plaats in een aparte kamer en niet in de rechtszaal. Als er broers en/of zussen zijn, mogen zij vaak samen met de rechter praten. Tijdens het gesprek kan het kind aangeven wat hij of zij van bijvoorbeeld de zorgregeling vindt.

Een kind hoeft geen gehoor te geven aan de uitnodiging voor het kindgesprek, het kind kan er ook voor kiezen om een brief te sturen.

De rechter zal bij zijn beslissing rekening houden met de wensen van het kind, maar dit wil niet zeggen dat het kind altijd zijn of haar zin krijgt. De rechter is uiteindelijk degene die een beslissing neemt en daarbij zoveel mogelijk rekening houdt met ieders belangen.

Vertrouwelijk of niet?

De rechter zal aan het kind vragen of hetgeen is besproken met de ouders gedeeld mag worden of niet. Soms willen kinderen dit liever niet omdat zij bang zijn dat zij de ouders teleurstellen of misschien wel boos maken, soms vinden de kinderen het juist wel fijn dat de rechter de boodschap aan de ouders overbrengt.

Meer informatie

Meer informatie over het kindgesprek is te vinden op de website van De Rechtspraak: https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Naar-de-rechter/Betrokken-bij-een-rechtszaak/Paginas/Kindgesprek.aspx Op die website staat ook een filmpje waarin een rechter uitlegt hoe het kindgesprek in zijn werk gaat. Uiteraard mag u ook altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek (info@ebhlegal.nl) Wij staan graag voor u klaar!

Deze blog is informatief van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

 

Heeft u vragen over dit onderwerp? We helpen u graag

Gepubliceerd op 12 Sep '19
Familierecht Geen partneralimentatie vanwege wangedrag Door mr. P. Vellekoop

Onlangs is op www.rechtspraak.nl een uitspraak in een van mijn dossiers gepubliceerd. Deze uitspraak...

Familierecht Wie mag tijdens en na de scheiding voorlopig in de echtelijke woning blijven wonen? Door mr. P. Vellekoop

Een scheiding brengt onvermijdelijk met zich mee dat een van beide partners – al dan niet tijd...

Familierecht Geschillen over de uitoefening van het ouderlijk gezag Door mr. P. Vellekoop

Na een scheiding houden de ouders samen het gezag over de minderjarige kinderen. Dit geldt ook voor...

Neem contact op